KWS
   
 

Agroservice

Stimaţi producători de sfeclă de zahăr!

Producerea sfeclei de zahăr a fost dintotdeauna măsura pregătirii profesionale a agricultorilor, deoarece cine a cultivat cu succes sfeclă de zahăr, a obţinut rezultate bune şi la alte culturi.

Care este secretul ? - se pune întrebarea din partea necunoscătorilor. Răspunsul la această întrebare se poate formula prin ideea că sfecla de zahăr reacţionează cu foarte mare sensibilitate la toate fazele tehnologiei de producţie, începând cu pregătirea terenului şi terminând cu recoltatul, influenţă majoră exercitând de asemenea condiţiile climatice ale anului în curs. Din întreg fluxul tehnologic dorim să ne referim în câteva cuvinte la principalele boli şi viroze întâlnite la cultura sfeclei de zahăr: 

     Făinarea este o boală care s-a răspândit în ultimii ani, daunele provocate apropiindu-se vertiginos de cele provocate de cercosporioză. Spre deosebire de cercosporioză, făinarea apare cu precădere în anii secetoşi şi verile călduroase, când temperatura aerului atinge 25-30 grade Celsius iar umiditatea atmosferică variază între 50-55 %. Măsura cea mai eficientă de luptă înmpotriva făinării constă în cultivarea soiurilor oferite de firma KWS rezistente la făinare.

     Rizomania este cauzată de un virus care ajunge la rădăcina sfeclei de zahăr prin intermediul unei ciuperci. Virusul pătrunde în ţesuturi şi declanşează boala. În cazul unui atac precoce şi puternic producţia se diminuează cu 50 % sau poate compromite cultura în întregime, conţinutul în zahăr scade cu 3-6 %. Virusul se găseşte sub observaţie în mai multe puncte, se răspândeşte cu repeziciune şi când apare, nu poate fi combătut. Infecţia se produce în mod frecvent atunci când temperatura solului este ridicată şi capilarele sunt pline cu apă. Până în prezent nu se cunosc metode chimice sau fizice prin care să prevenim sau să luptăm eficient împotriva acestei boli. Singura metodă eficientă constă în cultivarea se soiuri cu rezistenţă sporită la această boală.

     Rizoctonia sau putregaiul de vară a rădăcinilor este o boală provocată de diverse ciuperci. Se răspândeşte încet dar sigur pe terenurile cultivatorilor de sfeclă de zahăr. În cazul producerii infecţiei, simptomele se manifestă prin apariţia unor pete în cultură unde plantele sunt distruse. Infecţia poate avea loc devreme deoarece activizarea ciupercilor dăunătoare se produce la temperaturi relativ mici, începând cu 15 grade Celsius la sol. Efectele negative produse de această boală se pot diminua prin :

  • pregătirea corespunzătoare a solului
  • aplicarea unui asolament raţional şi lărgit
  • răspândirea soiurilor cu rezistenţă sporită la rizoctonie

STIMAŢI PRODUCĂTORI DE SFECLĂ DE ZAHĂR !

     Sperăm că am reuşit să vă trezim interesul asupra ofertei noastre. Vă rugăm ca în continuare să vă manifestaţi interesul asupra celor redactate deoarece în viitor vă vom oferi informaţii utile şi mult mai detaliate despre bolile sfeclei de zahăr şi patologia microorganismelor care provoacă apariţia acestora.

Grigore Tulgara; g.tulgara@kws.com, Mobil: +40 744 968 097

Attila Miklos; a.miklos@kws.com, Mobil: +40 729 218 968 


 
KWS